Je bent tussen de 12 en 18 jaar en op weg naar een zelfstandige plek in de maatschappij. In ons praktijkonderwijs geven wij maatwerk begeleiding en zoeken we samen naar jouw talenten en mogelijkheden. We stellen een Individueel Ontwikkelingsplan (IOP) op waarin jouw persoonlijke ontwikkeling centraal staat. Ben jij er klaar voor?

Praktijkonderwijs

Leerjaar 1 en 2 noemen wij de onderbouw. In de onderbouw worden praktijkvakken zoals techniek en koken afgewisseld met theorielessen zoals Nederlands en rekenen. Ook creatieve vakken, zoals beeldende vorming, staan op het rooster. Je neemt en krijgt verantwoordelijkheid voor je eigen taken. In het derde jaar kom je in de bovenbouw: hier kies je voor een richting. Je volgt je eigen leerroute, waarin je wordt begeleid naar een passende baan. Wij bieden de volgende richtingen aan: groen, techniek, zorg en welzijn en winkel, horeca en logistiek. Samen zoeken we naar een passende stageplek. 

We werken samen toe naar een mooie werkplek in de maatschappij. Waarin je als actieve burger kunt wonen en werken. En waarin je je eigen vrije tijd indeelt. Je komt naar Het Perron om te leren en ontwikkelen, waardoor jouw kansen op een baan groter worden. Wanneer begin jij? 

Uitstroomrichtingen

In de bovenbouw maak je een keuze voor een richting . Waar ligt jouw interesse? Diverse bedrijven bieden banen voor Praktijkschoolleerlingen. Je krijgt de functie van assistent binnen een bedrijf of instelling. Het werk is overzichtelijk, routinematig en niet complex of moeilijk. 

Heb jij groene vingers? Kies dan voor de richting groenvoorziening’. En wie weet kom je te werken in een kwekerij of kas, tuincentrum of bloemenveiling. Ben jij toch meer van de techniek? Geen probleem! Wij bieden ook de richting ‘techniek’ aan. Voor leerlingen die interesse hebben in de houtbewerking, meubelindustrie of technische dienst. Of als je graag wilt werken in een bouwbedrijf, bestratingsbedrijf of fabriek. 

De derde richting waar je uit kunt kiezen is ‘Zorg en Welzijn’. In deze beroepen werk je veelal met mensen, zoals in een schoonmaakbedrijf of in een keuken. Tot slot hebben we nog de richting ‘winkel, horeca en logistiek’. Voor de leerlingen die zichzelf zien werken in een magazijn, in de catering of in een fastfood restaurant.

Stage

Bij het praktijkonderwijs hoort een stage. In een stage maak je kennis met de beroepspraktijk. Op Het Perron is de stage in het Praktijkonderwijs ingedeeld in vier stappen: 

Stap 1: interne stage in leerjaar 3. 
Een stage onder begeleiding in het Pro-Woonhuis, op een camping, in een Arbeids Training Centrum, in een magazijn of in een keuken. Je maakt kennis met zelfstandig werken en samenwerken. 

Stap 2: oriëntatie in leerjaar 3 
In welke sector wil jij graag stage lopen? Maak tijdens een oriëntatie kennis met het werk in een bepaalde sector. Leer of dit iets voor jou is. 

Stap 3: verdieping (leerjaar 4)
In je vierde leerjaar ga je ervaren of het beroep dat je hebt gekozen, de juiste is. Je gaat meerdere dagen meelopen bij een bedrijf of instelling. Je begeleiders gaan samen met jou kijken of je de kwaliteiten hebt om het werk goed te doen. 

Stap 4: plaatsing (leerjaar 5 en 6)
Je hebt ontdekt dat dit het beroep voor je is! Nu gaat de school ervoor zorgen dat jij een plek krijgt bij het bedrijf. Je stageplek gaat over in een echte werkplek. De begeleiding vanuit Het Perron gaat nog enkele jaren door. 

Stagebegeleiding

Het krijgen van goede begeleiding is belangrijk bij het vinden van een baan. Om die reden oefenen we in de onderbouw en klas 3 aan sociale- en stagevaardigheden. Daarna maak je kennis met diverse stagebedrijven en zoeken we samen met leerling en ouders een passende stageplek. 

Bij een stage hoort een stageovereenkomst. Hierin staan duidelijke afspraken over werktijden, het soort werk en de begeleiding. Tenminste één keer in de 6 weken komt een stagedocent op bezoek om te kijken hoe het gaat. Tijdens de stage houdt je een stageboekje bij waarin je elke dag opschrijft wat er is gedaan.

Wij betrekken ouders bij het leerproces van hun leerlingen. Tijdens de stageperiode blijven ouders op de hoogte en mogelijke problemen worden snel aangepakt. De stagedocent bespreekt wekelijks de werkzaamheden en ouders houden direct contact met de school. 

Het woonhuis

Levensecht leren door te wonen in het woonhuis. Ja, je leest het goed: een huis waarin je zou kunnen wonen. In de omgeving van Het Perron, midden in een gewone woonwijk. Het Woonhuis is een simulatiehuis waarin leerlingen van het Praktijkonderwijs in het derde leerjaar aan de slag gaan. Hier leren ze allerlei dagelijkse vaardigheden, zoals klussen in het huis en de tuin, ramen zemen, bed verschonen, wassen en strijken. Maar ook boodschappen doen, een maaltijd verzorgen, samen eten aan een gedekte tafel en contact leggen met mensen in de buurt. 

Bij zelfstandig wonen komt meer kijken dan je denkt. In Het Woonhuis leer je hoe je zelfstandig kunt wonen. Je bent actief en praktisch bezig, samen of alleen. Welkom in Het Woonhuis. 

Het laadperron

Praktische en levensecht leren: daar staan wij voor. Om leerlingen te laten voelen en ervaren hoe het is om aan het werk te zijn, hebben wij Het Laadperron. Op Het Laadperron worden lessen logistiek en transport gegeven aan leerlingen van het PraktijkOnderwijs VMBO (profielen Mobiliteit & Transport en Economie & ondernemen) en aan mbo-studenten Logistiek.

Op Het Laadperron zijn er een aantal theorieruimtes. Ook is er een levensecht magazijn compleet ingericht. Levensecht. Het is maar liefst 800 m2 groot. In samenwerking met het bedrijfsleven wordt hier de wereld van de logistiek nagebootst. Leerlingen en studenten leren hoe onder andere orderpicken, heftruck rijden, pallets stapelen, laden en lossen van goederen en ritten plannen. Afhankelijk van welke opleiding zij doen en welk profiel zij hebben gekozen. Op Het Laadperron kunnen leerlingen echt praktische aan het werk. En dat werkt.