Op Het Perron kan je terecht als je een vmbo diploma wil halen. In totaal duurt de weg tot je vmbo diploma vier jaar. Op Het Perron kan je terecht met een vmbo bbl, kbl en TL+ advies. In de eerste twee jaar zit je in de onderbouw, hier is veel afwisseling tussen theorie en praktijk. Je krijgt algemene vakken zoals Nederlands, Engels, wiskunde en mens en maatschappij. Daarnaast bieden we praktische vakken in onze speciale praktijkruimtes. Voorbeelden van praktische vakken zijn Technas (techniek en natuurkunde), Biozorg (biologie en verzorging), kunst en cultuur (handvaardigheid, tekenen en drama) en bewegingsonderwijs.

De onderbouw

Op Het Perron noemen we leerjaar 1 en 2 ook wel De onderbouw. In de onderbouw zorgen we dat er veel afwisseling is tussen theorie en praktijk. Leren en doen. Je krijgt les in een aantal algemene vakken, zoals Nederlands, Engels, wiskunde en mens en maatschappij. Deze vakken krijg je in het zogenoemde ‘leerhuis’. De praktische vakken (SpAb) die je volgt zijn technas (techniek en natuurkunde), biozorg (biologie en verzorging), kunst en cultuur (handvaardigheid, tekenen en drama) en bewegingsonderwijs. 

In de onderbouw bereiden we je ook voor op de rest van je studie. Tijdens Loopbaanoriëntatie en begeleiding (LOB) kijken we samen naar alle keuzemogelijkheden voor leerjaar 3. Welke profielen zijn er allemaal? En wat past het beste bij jou? 

Het Perron brengt je praktisch overal. 

VMBO TL+

De bovenbouw

Aan het eind van je tweede jaar kies je een profiel. In de bovenbouw - leerjaar 3 en 4 - volg je vakken die bij dit gekozen profiel aansluiten. Ieder profiel heeft een verplicht deel en een keuzedeel. In totaal bieden wij vijf profielen aan:

Een andere route die je als derdejaars vmbo-leerling kunt afleggen is de vakmanschapsroute. In plaats van kiezen uit de vijf profielen, volg je een traject uit de vakmanschapsroute. Deze route bestaat uit het derde en vierde jaar van het vmbo en het eerste en tweede jaar van het mbo. Gedurende deze 4 jaar word je begeleid naar een mbo niveau 2 diploma.

Profiel Zorg en Welzijn

Werken vóór en mét mensen: dat is waar het in dit profiel om draait. Hoe help je mensen en houd je tegelijk rekening met individuele wensen en behoeften? En de omgeving waarin iemand leeft? In dit profiel staat iemands lichamelijke-, geestelijke-, en sociale gezondheidstoestand centraal. Je leert alles over een gezonde levensstijl, hoe je verzorgende handelingen uitvoert, hoe je activiteiten organiseert en hoe je zorgt voor een veilige en schone werkomgeving. Het werk is afwisselend, omdat er veel verschillende situaties en doelgroepen zijn. Jouw werk is nooit hetzelfde. 

 

Het profiel Zorg en Welzijn bestaat uit de volgende 4 modules: mens en gezondheid, mens en omgeving, mens en zorg, mens en activiteit. Naast deze modules volg je keuzevakken op het gebied van Zorg en Welzijn, Veiligheid en Sport, Uiterlijke verzorging of Horeca. Dit profiel is dus breder dan enkel ‘Werken in de Zorg’. Tijdens je stages en leerervaringsmomenten krijg je de mogelijkheid om te ervaren hoe het is om te werken in je beroep naar keuze. Of misschien wil je meer te weten komen over een beroep waar je nieuwsgierig naar bent. Het kan allemaal. Waar ligt jouw interesse? 

Profiel Economie en Ondernemen

Heb je de ambitie om je eigen (online) winkel of bedrijf te beginnen? Dan is dit profiel perfect voor jou! Je leert alles over het verkopen van producten en opstarten en runnen van je eigen onderneming. De vier hoofdonderwerpen die in dit profiel aan bod komen zijn commercieel, secretarieel, logistiek en administratie. Hoe ontwikkel je een ondernemingsplan? Hoe zet je marketing in? Hoe verleen je de beste service? En hoe komt het juiste product op het juiste moment op de juiste plaats? Na dit profiel weet jij van business. 

 

Naast deze onderdelen kies je één van de vier uitstroomprofielen: Economie & administratie, Commerciele vormgeving, Horeca, of logistiek medewerker. Tijdens alle uitstroomprofielen is er ruimte om te ervaren hoe het is om te werken in je beroep naar keuze, in de vorm van een stage of ervaringsleermoment. Word jij eigen baas?

 

Profiel Bouwen, Wonen en Interieur

Een veelzijdig profiel waar je op je plek zit als je houdt van techniek, creativiteit en ontwerpen. Je leert wat er nodig is om een huis te bouwen en hoe je iets ontwerpt, decoraties aanbrengt of meubels maakt. De hoofdonderwerpen die aan bod komen zijn bouwproces en bouwvoorbereiding, bouwen vanaf de fundering, hout- en meubelverbindingen en design en decoratie. Van de fases van een bouwproces, tot meubels maken en decoratie. In dit profiel word je opgeleid tot een manusje van alles binnen Bouwen, Wonen en Interieur. 

 

Naast deze onderdelen kies je één van de volgende vier uitstroomprofielen: interieur en design, timmeren en timmerindustrie, metselen en infratechniek, bouwkunde of meubel. Tijdens al deze profielen is er ruimte genoeg om kennis te maken met de praktijk. Tijdens stages en ervaringsleermomenten krijg je de ruimte om te ervaren hoe het is om te werken in een beroep naar keuze. Waar ligt jouw kwaliteit?

Profiel Mobiliteit en Transport

Ben jij altijd al nieuwsgierig naar mobiliteit en transport  mobiliteit en transport ? In dit profiel leer je meer dan het repareren en herstellen van voertuigen. De vier hoofdonderwerpen die in dit profiel aan bod komen zijn: motorconditie testen, wielophanging en carrosserie, verlichtings- en comfortsystemen, transport. Na deze lessen weet je hoe een motor werkt, hoe een voertuig is opgebouwd, en hoe je ervoor zorgt dat deze voertuigen via de juiste route op plaats van bestemming komen. Ook gaan we dieper in op een klant- en servicegerichte houding en de juiste manier van communiceren. Een essentiële schakel. 

 

Naast deze onderdelen mag je de keuze maken uit één van de vier uitstroomprofielen: autotechnicus, bedrijfswagentechnicus, tweewielertechnicus, transport en logistiek. Zie het als een verdieping, in datgene waar jij nieuwsgierig naar bent. Met deze onderdelen ben je praktisch bezig en ervaar je in een levensechte omgeving hoe het is om binnen Mobiliteit en Transport te werken. Misschien wil jij alles weten wat te maken heeft met het vervoeren en laden en lossen van goederen. Of ben jij meer nieuwsgierig in een carriere als autotechnicus? Binnen dit profiel is er ruimte om ervaring in de praktijk op te doen, door middel van stages en ervaringsleermomenten.

Profiel Produceren, installeren en energie

In dit profiel leer je alles over het werk binnen de metaal-, elektro of installatietechniek. Een technische opleiding waarbinnen het belangrijk is dat je altijd wilt blijven leren. Nieuwe ontwikkelingen en veranderingen in de wereld hebben veel input op jouw werk. Tijdens deze uitdagende lessen staat het ontdekken van jouw kwaliteiten en het maken van keuzes centraal. De vier hoofdonderwerpen die in dit profiel worden aangeboden zijn: ‘ontwerpen en maken’, ‘installeren en monteren’, ‘bewerken en verbinden van materialen’ en ‘besturen en automatiseren’. 

 

Naast de vaste onderdelen kies je één van de vijf uitstroomprofielen, geheel naar eigen interesse. De vijf uitstroomprofielen die wij aanbieden zijn: Elektrotechniek, installatietechniek, installektro, metalektro en metaaltechniek. Tijdens alle uitstroomprofielen geldt dat je tijdens stages en ervaringsleermomenten de mogelijkheid krijgt om te ervaren hoe het is om echt aan het werk te gaan. Of misschien wil je meer te weten te komen over een beroep waar je nieuwsgierig naar bent. Alles kan. Ben jij in staat een technische probleem van verschillende kanten te benaderen? En werk je graag in een team? Dan zit je hier goed. 

De vakmanschapsroute

Heb je al eens van onze vakmanschapsroute gehoord? Deze route is vooral erg interessant voor jou als (toekomstige) vmbo-bbl leerling. De vakmanschapsroute bestaat uit het derde en het vierde leerjaar van het vmbo en het eerste en tweede leerjaar van het mbo. Dit betekent dat je na je tweede leerjaar op het vmbo de vakmanschapsroute volgt. Natuurlijk heb je binnen deze route ook verschillende keuzes, zodat je het spoor volgt dat helemaal bij jou past. 

  • Het Perron biedt binnen de vakmanschapsroute de volgende trajecten aan: 
  • Helpende Zorg en Welzijn
  • Kok
  • Verkoopmedewerker
  • Autotechnicus
  • Bedrijfsautotechnicus
  • Werktuigbouwkunde installaties
  • Logistiek medewerker

Gedurende de vier jaar van de vakmanschapsroute worden leerlingen begeleid naar hun mbo2 opleiding. Dit vindt allemaal plaats op Het Perron, dus in deze jaren hoef je niet van school te wisselen. Dankzij een nauwe samenwerking tussen vmbo- en mbo- docenten worden leerlingen en studenten goed begeleid. Er is veel ruimte en aandacht voor stages en praktijkervaring tijdens je opleiding en in het traject wordt er nauw samengewerkt met het bedrijfsleven. 

Het Laadperron

Praktische en levensecht leren: daar staan wij voor. Om leerlingen te laten voelen en ervaren hoe het is om aan het werk te zijn, hebben wij Het Laadperron. Op Het Laadperron worden lessen logistiek en transport gegeven aan leerlingen van het PraktijkOnderwijs VMBO (profielen Mobiliteit & Transport en Economie & ondernemen) en aan mbo-studenten Logistiek.

 

Op Het Laadperron zijn er een aantal theorieruimtes. Ook is er een levensecht magazijn compleet ingericht. Levensecht. Het is maar liefst 800 m2 groot. In samenwerking met het bedrijfsleven wordt hier de wereld van de logistiek nagebootst. Leerlingen en studenten leren hoe onder andere orderpicken, heftruck rijden, pallets stapelen, laden en lossen van goederen en ritten plannen. Afhankelijk van welke opleiding zij doen en welk profiel zij hebben gekozen. Op Het Laadperron kunnen leerlingen echt praktische aan het werk. En dat werkt.